• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Jongeren vinden hun match tijdens Futuremakers 2022

Gepubliceerd op: 20-10-2022

Jongeren hebben vaak geen idee hoe werk binnen de proces- en maakindustrie eruit ziet. Want wat valt daar nu eigenlijk allemaal onder? En hoe informeren we de jonge generatie op een leuke en effectieve manier over de kansen binnen onze industrie?

Voor en door jongeren

Hoe mooi is het als niet wij, maar je de jongeren zelf het verhaal laat vertellen? Over hoe zij stage hebben gelopen en na het behalen van het diploma zijn terug gekomen en er nu werken? Over hoe leuk de sfeer is, wat het zo bijzonder maakt om bij een familiebedrijf te werken (ook als er 100 medewerkers werken) of bij een grote multinational waar wereldwijd 144.000 medewerkers werken?

In de zomer van 2021 ontstond het idee om samen met jongeren en  verschillende partners hiervoor een event te organiseren: Futuremakers Noord. Een laagdrempelige, interactieve manier om met elkaar het gesprek voeren. Niet “over” de jongere praten maar mét. Daarom zijn we bewust de samenwerking aangegaan met de jongerenbeweging Claim Your Future. De opdracht voor CYF was dan ook om vooral géén saaie banenmarkt te organiseren.

Futuremakers Noord 2.0

Deze pilot bleek een groot succes! Met veel plezier hebben we daarom ook dit jaar weer het event georganiseerd op 12 oktober jl. Met poppodium De Neushoorn als locatie vond de editie dit jaar plaats in een sfeervolle en intieme setting. Ieder bedrijf nam deel aan de pitches, deze werden gedaan door (oud)-stagiares en andere jonge werknemers. De sfeer zorgde voor veel reuring, met veel goede gesprekken tot gevolg.

Veelgestelde  vragen waren onder andere; Hoe ziet het werk eruit? Wat verdien ik? Hoe zit het met verduurzaming bij jullie bedrijf? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Kan ik ook in het buitenland werken? Ik doe een andere opleiding dan jullie vragen, kan ik dan alsnog bij jullie aan het werk? Ook voor de bedrijven was dit een goede manier om herinnerd te worden aan welke vragen er nu écht spelen bij de jongere doelgroep, en waar je aan bedrijf aandacht moet besteden.

Uitkomst

Goede gesprekken én gegevens uitgewisseld voor een vervolggesprek! Studenten van het MBO en HBO hebben stageplekken gevonden.

Hier laten we het niet bij. We blijven met de studenten in contact. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we dat gaan doen. Met hetzelfde uitgangspunt: voor maar vooral mét de studenten dit onderzoeken.

 

Futuremakers Noord werd mede mogelijk gemaakt door Mobiliteitsnetwerk Noord Nederland en onze partners; Bakery Sweets Center, Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL), Werkgevers Service Punt FryslânWerkt!, Stichting Bakkracht, het Nederlands Bakkerij Centrum en jongerenorganisatie Claim Your Future.